Potres u Banovini važna je tema kampanje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Dosta kritika već se čuje na adresu opcije koja vlada županijom, ali aktualni župan Žinić neće u utrku za mandat pod bojama HDZ-a. Izbor je pao na mladog Ivana Celjaka.

”Moj tim i ja nudimo novu energiju, u fokusu će nam biti obnova. Tu se radi o domovima, tu se ne radi o zgradama. Pristupit ćemo inovativno”, kazao je Ivan Celjak.

Ivo Žinić i on se nisu slagali u načinu i modelu rada kada je Celjak bio dožupan. ”Za afere sam saznao preko medija i prestao sam biti dožupan. Nismo u kontaktu”, rekao je Celjak. Zadnji put su se čuli, kako kaže, u šestom mjesecu prošle godine. Iako Žinić nije javno govorio o svojoj utrci, Celjak je ipak nešto načuo. ‘‘Priča se da Žinić prikuplja potporu za novi mandat”, izjavio je Celjak u Dnevniku Nove TV s Ivanom Brkić Tomljenović.

Vjeruje da će stanovnici Sisačko-moslavačke županije prepoznati novu energiju i nove ljude i da mu Žinić u utrci neće stvarati problem.

Optimistično tvrdi da će Sisačko-moslavačka županija biti konkurentnija od Zagreba. Za primjer je uzeo autocestu Sisak koja, kako kaže, otvara prostor ulagačima na području Sisačko-moslavačke županije. ”Ispred nas je novo vrijeme. Gledamo u budućnost. Naša županija će biti konkurentnija od Zagreba jer će poduzetnici ostvariti bespovratna sredstva od 70 posto za ulaganja”, istaknuo je Celjak iako je ta županija trenutno pri samom dnu.

Teško mu je procijeniti kada će krenuti obnova. ”Teško je procijeniti kada će početi obnova jer se tlo trese. ‘Sigurnost građana je na prvom mjestu‘, rekao je kandidat Celjak.

Procjenjuje se da je iz te županije otišlo oko 2800 ljudi, a šteta se procjenjuje na više od pet milijardi eura. ”Postoje različiti izvori financiranja, vidimo da Vlada pregovara s Europskom unijom”, istaknuo je Celjak. ”Potres je bio stravičanRazmjer štete nadilazi i institucionalne i ljudske kapacitete i zato nam je tu potrebna pomoć i države, ali i Europe”, napomenuo je Celjak.

Kazao je i kako nema informacija u kojoj su fazi izvidi USKOK-a o gradnji nakon rata.

Izvor: DNEVNIK.hr