U utorak, 10. kolovoza 2021. godine, kod spomen-obilježja ‘Slomljeni pejzaž’ na brdu Čukur, obilježena je 30. godišnjica pogibije Gordana Lederera.

‘…Nije istina ubijena kad su znajući koga imaju u ciljniku, ubili snimatelja. Nije pogibija Gordana Lederera prekinula njegovo veličanstveno djelo. U smrti je ojačao, istina je dobila još veću uvjerljivost i snagu.
U tragičnoj smrti civila, čovjeka mira, snimatelja i izvjestitelja Gordana Lederera dogodilo se čudo, koje ne prestaje trajati. Fizički mrtav ovaj zauvijek mladi čovjek živi. Živi u našem sjećanju, živi u sjećanju cijelog svijeta, pa i neka mi bude oprošteno što ih stavljam u istu rečenicu, u sjećanju počinitelja.
Nisu zaustavili ubojicu, nisu ga kaznili, nisu preuzeli odgovornost. I potonuli su u vlastitoj sramoti. A Gordan Lederer je ostao za vječnost, on i njegovo djelo. Njegova je kamera ostala zauvijek uključena i usmjerena ka istini i dobru.
Gordanova baterija, ljubav i hrabrost, i dalje napajaju tu kameru i snimanje i odašiljanje traje.
Učimo od ovog čovjeka koji nije želio poučavati; želio je samo pošteno i odgovorno u teškim uvjetima raditi svoj posao, obnašati svoj poziv. Naučimo što znači staviti ideal iznad sebe i vjerovati u istinu kojoj služiš.
Ima ljudi i trenutaka koji nas ispune ponosom i snagom, a tugom i boli istovremeno.
Ovo danas je takav trenutak!
Gordan Lederer je takav čovjek!
Hvala ti Gordane!’ istaknuo je župan Ivan Celjak.
Uz obitelj poginulog snimatelja, obilježbi su nazočili i potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstavnici Hrvatske televizije, državnih tijela i ustanova i predstavnici lokalne samouprave, te predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.