Izgradnja I. osnovne škole u Petrinji, koja se realizira uz donaciju države Mađarske u okviru programa Hungary Helps i u suradnji s Mađarskom ekumenskom organizacijom za pomoć, stigla je nakon pet mjeseci intenzivnih radova do faze postavljanja krova. U skladu s hrvatskim i mađarskim običajima, izvođač radova organizirao je u četvrtak, 17. studenoga 2022. godine svečanost u povodu zatvaranja krova objekta kojoj je prisustvovao sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, sa suradnicima, pozdravivši suradnju dvije države i zahvalivši svima koji sudjeluju u realizaciji ovog značajnog projekta za Sisačko-moslavačku županiju i grad Petrinju.

„Ovaj školski objekt vrlo je važan za obrazovanje u našoj županiji i gradu Petrinji, a najviše koristi imat će učenice i učenici Petrinje. Hvala na trudu, razumijevanju i suosjećanju u ovim trenutcima koji su zaista teški kada govorimo o sanaciji posljedica od potresa“, izjavio je na današnjoj svečanosti u Petrinji župan Celjak.

Izvođač radova je Mega-Logistic Zrt., a generalni direktor ove tvrtke Lόki Géza istaknuo je danas kako je Mađarska donirala 10 milijardi forinti za izgradnju I. osnovne škole Petrinja.
„Započeli smo radove 23. lipnja ove godine i za pet mjeseci smo uspjeli doći do točke krova. Imali smo na početku puno prepreka, ali uz pomoć Grada Petrinje i Sisačko-moslavačke županije, uspjeli smo svladati sve te prepreke. Izrazili smo želju sudjelovati i u drugim projektima izgradnje grada Petrinje nakon potresa“, rekao je Géza.

Gradonačelnica Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes također je zahvalila svim sudionicima ovog važnog projekta u području obrazovanja.

Gradilište buduće škole nalazi se u Ulici Stjepana Radića, a u prostoru od 4000 m2, u prizemlju i na dva kata, bit će smješteno 20 učionica, knjižnica, kuhinja s blagovaonicom, uredske te pomoćne prostorije. Uz školu se gradi i sportska dvorana ukupne površine 1500 m2.

Izvor: Sisačko-moslavačka