Program za pravi početak

ŽUPANIJA ZA SVE NAS

PROGRAMSKE SMJERNICE

  • OBNOVA
  • GOSPODARSTVO
  • DRUŠTVO

OBNOVA POTRESOM POGOĐENIH PODRUČJA

Obnova mora biti temeljita, potpuno transparentna i kvalitetna.

U našoj županiji nisu stradali samo domovi, ljudi su stradali emocionalno, djeca ne mogu u normalnim uvjetima ići u vrtić, pohađati školu, potrebno je izgraditi nove škole, osigurati sadržaje koje smo imali do 28. i 29.12.2020. godine.

Trenutno oko 1000 učenika u našoj županiji ne može fizički pohađati nastavu što moramo pod hitno mijenjati.

Naša Petrinja u ovim razornim potresima ostala je bez Doma zdravlja, zbog čega moramo izgraditi novi dom zdravlja te obnoviti oštećene prostorije Doma zdravlja Sisak.

Moramo iznova graditi škole: Ekonomsku školu Sisak, I. osnovnu školu Petrinja, Srednju školu Petrinja i Glazbenu školu Frana Lhotke Sisak.

Vlada RH zakonskim okvirom osigurala je 100%-tnu konstrukcijsku obnovu objekata stradalih na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

GOSPODARSTVO

U suradnji s Vladom RH realizirat će se projekt autoceste Lekenik-Sisak u dužini od 12 kilometara i izgradit će se pristupne ceste, što će pomoći razvoju gospodarstva u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i služiti za prijevoz teških kamiona i mehanizacije koja će se koristiti u obnovi. Važno je razmišljati i u smjeru izgradnje ceste do poslovne zone u Petrinji.

70% bespovratnih sredstava za poduzetničke projekte

Donošenjem Odluke o promjeni NUTS regija naši poduzetnici moći će doći do 70% bespovratnih sredstava za ulaganje u nove proizvodne pogone, opremu i strojeve.

Beskamatni krediti za poduzetnike

U suradnji s našim gradovima i općinama sufinancirat ćemo kamate na kredite poduzetnicima i time dovesti do stabilizacije poslovanja i smanjenja nezaposlenosti na području SMŽ.

Nove mjere za poduzetničke ideje na području SMŽ

Mladi poljoprivrednici i obrtnici poduzetnici bit će okosnica zalaganja svih institucija SMŽ u narednom razdoblju.

Razvoj SMŽ kroz Just transition

Kroz Fond EU Just transition u vrijednosti 250.000 eura veća industrijska poduzeća na području SMŽ moći će unaprijediti i ojačati poslovanje te osim zadržavanja postojećih radnih mjesta otvoriti i nova.

Prirodni resursi

Temeljni razvoj SMŽ vidim i u korištenju prirodnih resursa. Kroz razvoj zdravstvenog turizma i uz prisutnost Parka prirode Lonjsko polje, SMŽ možemo pozicionirati visoko na karti kontinentalnog turizma.

Privlačenje novih investitora

Do kraja godine, u SMŽ ćemo imati CNC strojeve i ostalu jedinstvenu opremu u Republici Hrvatskoj, koja će se staviti na raspolaganje poduzetnicima a naši će se učenici školovati za rad s njom i biti konkurentni na tržištu rada.

DRUŠTVO

Želim prije svega unaprijediti kvalitetu života u našoj županiji i to kroz nekoliko područja:

Zdravstvo

Izgradnjom nove bolnice u okviru kompleksa OB dr. Ivo Pedišić Sisak, podiže se razina kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga za sve stanovnike Sisačko – moslavačke županije.

Uz zdravstveni segment bolnica će imati i obrazovni karakter, naime studenti će kroz program novog visokoškolskog obrazovanja kojeg ćemo uspostaviti – Zdravstveno veleučilište Sisak, imati priliku učiti i izravno primjenjivati svoje znanje.

Školstvo

U svim školama Sisačko-moslavačke županije želim jednosmjensku nastavu kako bi sva djeca imala mogućnost imati slobodno popodne za izvanškolske aktivnosti i druženje s prijateljima i obitelji.

Projektom Regionalnog centra kompetentnosti iz područja elektrotehnike i računarstva dobit ćemo novi srednjoškolski centar u Sisku i opremu vrijednu 30 milijuna kuna na korist gospodarskim subjektima.

Uz redovno poticanje naših studenata kroz program stipendija svi redovni studenti s područja SMŽ koji upišu prvu godinu fakulteta na potresom pogođenom području SMŽ, dobit će početkom akademske godine jednokratnu naknadu u iznosu od 5.000,00 kuna. Ovo nije mjera samo za pomoć studentima već argument za dolazak novih studijskih programa u našu županiju.

Uz postojeći srednjoškolski program tehničar za razvoj videoigara, izgradnjom kampusa u Novskoj, Sisačko-moslavačka županija postat će prepoznatljivim središtem gaming industrije u Hrvatskoj.

Školska infrastruktura

Osim izgradnje 4 škole čiji su postojeći objekti stradali u potresu i obnove 5 škola, dovršit ćemo učenički dom u Sisku, a izgraditi novi učenički dom u Novskoj.

Kako bi privukli što više studenata u našu županiju, izgradit ćemo studentski dom u Petrinji.

Skrb za starije

Uz obnovu potresom stradalih domova za starije i nemoćne Petrinja i Glina, proširit ćemo smještajne kapacitete na području jedinica lokalne samouprave u našoj županiji,

pojačat dostupnost i kvalitetu zdravstvenih usluga te programa poput informatičkih tečajeva, plesnih radionica, izleta i sl.

Proširit ćemo i usluge podupirući programe Crvenog križa poput pomoći u kući.

Hrvatski branitelji

Uz poticanje rada Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, cilj je uspostaviti Memorijalni centar Domovinskog rata Sisačko – moslavačke županije kao jedinstveno mjesto prenošenja istine o tekovinama Domovinskog rata na sisačko-moslavačkom području i kao trajni spomen na žrtvu istinskih junaka kako bi buduće generacije mogle učiti o povijesnim vremenima za Hrvatsku.

Proširit ćemo i mrežu usluga za hrvatske branitelje, te ću nastaviti dobru i uspješnu suradnju s našim braniteljima diljem županije.

ŽUPANIJA JE DOM SVIH GENERACIJA I SAMO ZAJEDNIŠTVOM MOŽEMO GRADITI PRAVI POČETAK

Novosti iz Siska i SMŽ

Županija obnavlja zgradu u Kranjčevićevoj ulici u Sisku

25 svibnja, 2023|

Županija je pokrenula obnovu zgrade javne namjene unutar kulturno-povijesne cjeline grada Siska u Kranjčevićevoj ulici 16 koju je prije potresa koristila Hrvatska gospodarska komora-Županijska komora Sisak. Radove cjelovite obnove obišao je u četvrtak, 25. svibnja